Χειμωνιάτικες λοιμώξεις

Οι συχνές αλλαγές του καιρού και οι μεταβολές της θερμοκρασίας την περίοδο του χειμώνα ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η φαρυγγίτιδα, η βρογχίτιδα, η γρίπη, η ωτίτιδα. Για ποιο λόγο όμως αρρωσταίνουμε συχνότερα τον χειμώνα; Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι πως αρρωσταίνουμε λόγω του κρύου. Ουσιαστικά το κρύο από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει καμία λοίμωξη. Όμως δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να εγκατασταθούν οι ιοί στον οργανισμό μας αφού η μειωμένη θερμοκρασία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει πιο ευάλωτους.

Οι λοιμώξεις χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

  • Ανώτερου αναπνευστικού: αφορούν τον λάρυγγα, τον φάρυγγα, την τραχεία και οφείλονται σε ιούς.
  • Κατώτερου αναπνευστικού: αφορούν τους πνεύμονες, οφείλονται σε μικρόβια και είναι σοβαρότερες.

Συμπτώματα

Μερικά από τα πρώτα συμπτώματα των λοιμώξεων είναι ο βήχας, η βουλωμένη μύτη, το αίσθημα κόπωσης και ο πυρετός, τα οποία σταδιακά υποχωρούν. Όταν όμως επιμένουν για μεγαλύτερο διάστημα από 5-7 ημέρες είναι καλό επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Προληπτικά μέτρα

Μερικές απλές συμβουλές για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι:

  • Καλή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
  • Καλός αερισμός των δωματίων του σπιτιού και των χώρων εργασίας
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Καλό πλύσιμο των χεριών

Αντιβίωση

Είναι καλό να τονίσουμε πως η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο αν το συστήσει ο γιατρός. Η λανθασμένη χρήση τους όχι μόνο δεν μας βοηθάει αλλά κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε μικρόβια που έχουμε ισχυροποιήσει μόνοι μας.