Μάθετε τα πάντα για τον ίλιγγο

Ίλιγγος ονομάζεται η αίσθηση έντονης ζάλης που προκύπτει όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συντονιστεί με τις κινήσεις του σώματος. Είναι αυτή η δυσάρεστη αίσθηση πως όλα περιστρέφονται γύρω σας ακόμη και όταν εσείς βρίσκεστε σε πλήρη ακινησία.

Ο ίλιγγος σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται σε πρόβλημα του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως οφείλεται σε πάθηση του λαβύρινθου, ο οποίος βρίσκεται εσωτερικά στο αυτί και είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν ίλιγγο είναι :

  • Το σύνδρομο Meniere, κατά το οποίο συσσωρεύεται υγρό στο εσωτερικό του αυτιού με αποτέλεσμα να προκύπτουν ίλιγγοι, εμβοές και απώλεια ακοής.
  • Η αιθουσαία νευρωνίτιδα, η οποία οφείλεται συνήθως σε κάποια ιογενή μόλυνση που δημιουργεί φλεγμονή στο εσωτερικό του αυτιού.
  • Ο BPPV (Beningn Paroxysmal Positional Vertigo) που σημαίνει καλοήθης παροξυσμικό ίλιγγος θέσης, ο οποίος οφείλεται στη συσσώρευση σωματιδίων ασβεστίου στο εσωτερικό του αυτιού.

Ο ίλιγγος σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο εγκέφαλος ενεργοποιεί άλλους μηχανισμούς παρά τις αλλαγές που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του αυτιού, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί και να διατηρήσει την ισορροπία του σώματος. Σε άλλες περιπτώσεις όμως απαιτείται ειδική θεραπεία προκειμένου να απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή κατάσταση.

  • Σε κάθε περίπτωση εάν έχετε εκδηλώσει κρίση ιλίγγου έστω και μία φορά θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ΩΡΛ, ο οποίος με βάση το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα σας συστήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει
  • Αιθουσαία αποκατάσταση, ένα είδος φυσικής θεραπείας που εφαρμόζεται σε άτομα με επαναλαμβανόμενες κρίσεις ιλίγγου και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο.
  • Ασκήσεις αποκατάστασης BPPV ώστε να μετακινηθούν τα σωματίδια ασβεστίου από το εσωτερικό του αυτιού και να απορροφηθούν στη συνέχεια από τον οργανισμό.
  • Φαρμακευτική αγωγή, κυρίως για ανακούφιση από τα συμπτώματα ή για  την καταπολέμηση της φλεγμονής που ευθύνεται για τον ίλιγγο.