εξωτερική ωτίτιδα χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος ωριλά παληός θεόδωρος αθήνα

Εξωτερική ωτίτιδα

Ο όρος εξωτερική ωτίτιδα περιγράφει την οξεία λοίμωξη του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού. Συνήθως οφείλεται σε βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος ή σε μύκητες. Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται πολύ συχνά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να υποτροπιάσει. Είναι γνωστή και ως ωτίτιδα των κολυμβητών επειδή εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που ασχολούνται με την κολύμβηση και τους καλοκαιρινούς μήνες σε παιδιά και εφήβους που περνούν περισσότερο χρόνο σε πισίνες ή στη θάλασσα.

Σε τι οφείλεται η εξωτερική ωτίτιδα;

Οι αδένες του δέρματος στην περιοχή παράγουν την κυψελίδα. Ρόλος της είναι η προστασία του έξω ακουστικού πόρου, απομακρύνοντας το νερό και διατηρώντας το περιβάλλον αρκετά όξινο ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηριδίων. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια της κυψελίδας, κάνοντας το δέρμα στην περιοχή ευάλωτο σε ερεθισμούς και το περιβάλλον φιλόξενο στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ένα άλλος παράγοντας μόλυνσης είναι η συνήθεια πολλών παιδιών να χρησιμοποιούν μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα και να ενοχλούν το αυτί τους με αποτέλεσμα να προκαλούν τραυματισμούς. Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στο αυτί, αίσθηση πως το αυτί είνα βουλωμένο, πόνο, ωτόρροια, πρήξιμο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ωτίτιδα;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την σοβαρότητα της μόλυνσης και την ένταση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά σε σταγόνες για περίπου δέκα ημέρες, ώστε να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί πύον από το αυτί με καθαρισμό ή αναρρόφηση για να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά οι σταγόνες. Όταν η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει καλλιέργεια δείγματος για να εντοπιστούν τα βακτήρια που την προκαλούν και η αντιβίωση χορηγείται από το στόμα. Συνήθως μέσα σε δυο ημέρες από την έναρξη της θεραπείας το άτομο νιώθει καλύτερα και θεραπεύεται πλήρως σε περίπου μια εβδομάδα.